Korištenjem bilo kojeg dijela Izdavačkog Centra El-Kalem https://elkalem.ba/ (u nastavku teksta: IC El-Kalem) automatski prihvatate sve aktuelne uvjete korištenja. Korisnicima se preporučuje redovno praćenje izmjena i dopuna uvjeta korištenja, da bi uvijek bili upoznati s aktuelnim uvjetima korištenja.

Smatra se da su samim korištenjem usluga El-Kalema korisnici upoznati s uvjetima korištenja, te da ih u potpunosti razumiju i prihvataju, uključujući i odredbe u vezi s kolačićima (Cookiesima).

Autorska prava

IC El-Kalem je u vlasništvu firme Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini, i sve informacije i materijal IC El-Kalem (u nastavku teksta: Sadržaj) ne smiju se, bez izričitog odobrenja IC El-kalema, distribuirati ili neovlašteno koristiti u komercijalne svrhe ili na bilo koji način koji može prouzrokovati štetu IC El-Kalem ili bilo kojoj trećoj strani. Sadržaj korišten u IC El-Kalemu (uključujući dizajn, tekst, fotografije, audio i videozapise) u vlasništvu je IC El-Kalem i može se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i srodnih prava, te prava trećih osoba sukladno zakonskim propisima Bosne i Hercegovine.

Nijedan dio Sadržaja ne smije se skidati, kopirati, reproducirati, prenositi, prodavati ili distribuirati bez izričitog odobrenja IC Elkalem. Zahtjeve za objavljivanjem bilo kojeg dijela Sadržaja ili upotrebom citata ili pasusa iz bilo koje publikacije IC El-Kalem, treba uputiti na adresu IC El-Kalem.

Linkovi na vanjske stranice

IC El-Kalem sadrži linkove na web-stranice izvan vlastitog portala. IC El-Kalem linkove objavljuje u najboljoj namjeri i ne može se smatrati odgovornim za sadržaj izvan IC El-Kalem.

Komentari

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove IC El-Kalem. IC El-Kalem zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti s Vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Prilikom komentiranja Sadržaja, saglasni ste da nećete:

 • objavljivati i/ili slati vulgarne, klevetničke, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje – tekstove, slike, video i/ili audiozapise;
 • objavljivati i/ili slati reklamne ili promotivne sadržaje – tekstove, slike, video i/ili audiozapise;
 • objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatke neke fizičke ili pravne osobe;
 • lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe);
 • objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone;
 • objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama;
 • širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje po nacionalnom ili bilo kojem drugom osnovu.

Opći uvjeti prodaje

Kupac je fizičko ili pravno lice koje naručuje i plaća knjige i/ili usluge posredstvom https://elkalem.ba/. Za kupovinu bilo koje knjige IC El-Kalem potrebno je otvaranje korisničkog računa, tj. registriranje. Plaćanje naručenih knjiga moguće je obaviti na sljedeće načine:

 • kreditnom karticom;
 • virmanom ili općom uplatnicom (uplatom u pošti, banci ili internet bankarstvom);
 • pouzećem
 • u prostorijama IC El-Kalem.

Narudžba se smatra zaprimljenom:

 • prilikom plaćanja kreditnom karticom ili virmanom/općom uplatnicom – u trenutku kada IC El-Kalem dobije potvrdu o prispijeću sredstava na račun;
 • prilikom plaćanja pouzećem – u trenutku kada IC El-Kalem zaprimi narudžbu elektronskim putem.

Proizvodi kojih nema na zalihi

Ako knjigu koju ste naručili nemamo na zalihama, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti želite li otkazati narudžbu, izvršiti zamjenu ili pričekati dok knjiga ponovo ne bude u prodaji. Izvinjavamo se zbog neugodnosti koju Vam ova činjenica može prouzrokovati.

U cijenu knjiga nije uključena dostava. Sve cijene su bez PDV-a.

Nedostaci na knjigama

Sve knjige su pregledane prije dostave i isporuke. Vaše ćemo knjige pažljivo zapakovati kako bi do Vas stigl neoštećene. IC El-Kalem ne odgovara Kupcu za eventualne ogrebotine na knjigama nastale kao posljedica dostave knjiga putem dostavne službe. Kupac ima pravo reklamacije u roku osam dana od dana isporuke knjiga, uz prilaganje potvrde o kupovini knjiga putem internet-stranice, u slučaju da prispjele knjige ne odgovaraju specifikaciji narudžbe ili u slučaju štamparskog, to jest proizvodnog oštećenja proizvoda. Naknadne reklamacije se ne uvažavaju.
Ako prilikom preuzimanja knjiga primijetite oštećenje, molimo Vas da na to odmah ukažete dostavljaču i da zajedno s njim otvorite pošiljku. Ako je bilo koja od knjiga oštećena, zajedno s dostavljačem napravite zapisnik o oštećenju knjige s Vašim potpisom i potpisom dostavljača. Jedan primjerak zapisnika ostaje Vama, a drugi primjerak pripada dostavljaču. Molimo Vas da nas kontaktirate u vezi s nastalim oštećenjem da bismo Vam u što kraćem roku nadoknadili štetu.

Krivi podaci za isporuku

Ako Kupac pri naručivanju knjiga pogrešno ispuni podatke za isporuku ili podatke za isporuku ne ispuni u potpunosti, što dovede do povrata pošiljke, IC El-Kalem će izvršiti povrat uplaćenog iznosa samo za sadržaj pošiljke, dok troškovi isporuke neće biti refundirani. IC El-Kalem će ponuditi kupcu ponovno slanje pošiljke uz nadoplatu troškova isporuke.

Raspoloživost knjiga za isporuku

Pored svake knjige u našoj web-trgovini elkalem.ba stoji i podatak o raspoloživosti te knjige za isporuku. To može biti:

 • na zalihi – Vaš ćemo nalog procesuirati u roku od dva radna dana od Vaše narudžbe ili izvršene uplate;
 • nema na zalihi – knjiga je rasprodana i više se ne može naći na tržištu.